Novia Communicatie
  • Home
  • Wat we doen
    • Quickscan projectcommunicatie
    • Krachtenveldanalyse
    • Stappenplan projectcommunicatie
    • Projectcommunicatie management
    • 7K-model positionering
    • Employer Branding
    • Luisterkracht
    • Strategisch communicatieplan
    • Doelgerichte Dialoog
    • Visie-ontwikkeling met draagvlak
    • Participatie- en inspiratiebijeenkomsten
    • Rode draad
  • Wie we zijn
    • Werkwijze
    • Team
    • Maatschappelijke betrokkenheid
  • Voor wie we werken
    • Zorg- en hulpverleningsorganisaties
    • Maatschappelijke- en culturele organisaties
    • Onderwijs en kinderopvang
    • Overheden
    • MKB
  • Trainingen
  • Blog
  • Contact

Nieuwe jas aan

9/1/2015

0 Comments

 
Mogen wij u onze nieuwe huisstijl presenteren? 

Ja, u leest het goed. Wij hebben een nieuwe huisstijl. Betekent dit dat de stijl van ons huis is veranderd? Is Novia communicatie weer een nieuwe weg ingeslagen? Nee. Wij zijn nog steeds wie we zijn en doen nog steeds wat we deden. We hebben er alleen 7 jaar ervaring, kennis en kunde bij. Ook de wereld om ons heen is veranderd. De rol van de communicatie-adviseur is veranderd, de communicatie-kanalen zijn veranderd en de tarieven zijn (helaas) veranderd.

Novia communicatie heeft zich aan deze veranderende omgeving aangepast. We hebben onze ervaring van de afgelopen 7 jaar, en uiteraard de jaren daarvoor, omgezet in concrete producten en praktische tools. Zodat voor u als klant of als samenwerkingspartner helder is wat wij voor u kunnen betekenen. Wat wij bij kunnen dragen aan uw doelen. 

Een mooi voorbeeld daarvan is ons 7K-model. Een model waarmee wij samen met u terug gaan naar de kern van waar het om draait. Niet dat u dat niet weet, maar soms bent u uw stip op de horizon een beetje uit het oog verloren, bent u onbewust van uw koers afgeweken. Dat uit zich vaak ook in uw communicatie, in het gedrag van uw organisatie. Ons 7K-model biedt een praktisch handvat om op inspirerende wijze, ook samen met uw team, aan de slag te gaan. In circa 2,5 uur krijgt u weer meer zicht op de kern van uw zaak, op de waarde die u toevoegt, op uw onderscheidend vermogen, op uw ideale klant en op de wijze waarop u met uw klanten in contact komt. Het is een snelle scan die u weer even op scherp zet. Die u inzicht geeft in de efficiency van uw communicatie. 

Wij hebben de scan ook op onszelf toegepast en geconcludeerd dat we meer van ons moeten laten zien. Dat we duidelijker moeten zijn in wat we te bieden hebben, maar vooral dat onze stip op de horizon hetzelfde is gebleven: met plezier en passie projecten, bedrijven en organisaties ondersteunen bij het tot stand brengen van verbinding. Verbinding tussen mensen, tussen organisatie en communicatie en tussen strategie en uitvoering.

Een van de manieren om op te vallen, is een nieuwe jas aan te trekken. Daarom presenteren wij u onze nieuwe huisstijl. Nog steeds met een ster, maar nu met een ster die verbindt.
Foto
0 Comments

Participatie in de praktijk

8/1/2015

0 Comments

 
"Het op tijd en nauw betrekken van de verschillende actoren bij uw visie, beleids- en uitvoeringsplan is cruciaal voor een kwalitatief goed resultaat en voor het creëren van draagvlak." Mooie woorden. Ze staan vast ook in uw plan van aanpak of communicatieplan. 
Maar hoe geeft u hier vorm aan in de praktijk?

Onze belangrijkste tips zijn:

Zorg ervoor dat u te vertrouwen bent
Vertrouwen is de basis voor een goede participatie. Dit vertrouwen moet wellicht worden opgebouwd. Zorg er daarom voor dat u vanaf het begin open en transparant bent over uw bedoelingen en verwachtingen. En kom afspraken en toezeggingen altijd na.

Ben duidelijk over het doel
Geef duidelijk aan wat het doel van de participatie is, welke rol betrokkenen hebben. Ook de reden waarom een onderwerp op de participatieagenda staat moet helder zijn. Dat begint vaak met het goed formuleren van een kernboodschap en deze consequent uitdragen. Vervolgens moet voor alle betrokkenen duidelijk zijn wat zij kunnen bijdragen en hoe zij dat kunnen.

Creëer een win-win-situatie
Participeren is leren. Zorg ervoor dat deelnemers aan het participatietraject er direct zelf ook iets aan hebben. In de vorm van kennis- of informatie-uitwisseling, het leren kennen van nieuwe mensen of collega's of het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Want vergeet niet dat het effect van de bijdrage die de participant levert, vaak niet, nauwelijks of pas veel later merkbaar is.  

Stel een participatieagenda op
Participatietrajecten hebben vaak een lange doorlooptijd waardoor het moeilijk is de betrokkenheid van een grote groep mensen, met name zij die geen actieve rol hebben, lang vast te houden. Een duidelijke agenda met wat betrokkenen wanneer kunnen verwachten helpt daarbij. Het geeft hen inzicht in het proces van begin tot het eind en in de momenten waarop zij hun betrokkenheid kunnen tonen of invloed uit kunnen oefenen. Het helpt ook om de voortgang in de informatievoorziening vast te houden. Ook als er even niets te melden is. Zo'n agenda is overigens niet statisch, maar moet flexibel kunnen worden aangepast als de situatie daarom vraagt. Licht deze wijziging wel altijd toe!

Maak gebruik van bestaande organen en kanalen
Medewerkers, klanten, ouders, jongeren, organisaties. Ze zijn allemaal al vertegenwoordigd in raden, klankbordgroepen, commissies en platforms. Maak gebruik van deze organen als ambassadeurs. Het scheelt u een hoop energie en u mag er van uit gaan dat ze hun achterban vertegenwoordigen en kunnen stimuleren tot meedoen.

Beschouw participatie ook als inspiratie
De doelgroep hoeft bij participatie niet altijd representatief te zijn. Juist nieuwe doelgroepen kunnen u als bestuurder of beleidsmaker inspireren en nieuwe contacten en invalshoeken opleveren.
E-participatie biedt bijvoorbeeld vele mogelijkheden om buiten de bestaande structuren en momenten contacten te leggen. Het verlaagt bovendien de drempel voor participatie.

Maak participatie makkelijk en leuk
Burgers in het algemeen worden in de toekomst meer en meer aangesproken op hun betrokkenheid. Daarbij komen ook onderwerpen aan de orde die misschien niet voor iedereen even boeiend zijn en belangrijk lijken. Toch kan participatie leuk zijn. Blijven investeren in nieuwe overlegvormen en online participatievormen is daarom een voorwaarde om mensen betrokken en gemotiveerd te houden. Voor jongeren geldt dat in het bijzonder.

Zorg voor een herkenbare terugkoppeling
Laat zien dat je het meent met participatie door tijdig terug te koppelen wat het effect van de participatie is. In de vorm van een visie, beleid of in praktische uitvoering van beleid. Dat hoeven niet alleen positieve verhalen te zijn, maar wel reële verhalen. Participanten moeten zich erin herkennen. Dat betekent niet altijd dat aan hun behoefte wordt voldaan of dat hun mening direct zichtbaar is. Wel moet het gevoel overheersen dat het resultaat beter is geworden door de participatie en dat het tot meer maatwerk heeft geleid.


0 Comments

    Inspiratie

    Novia communicatie is ster(k) in verbinden. Het verbinden van mensen, van organisatie en communicatie, van strategie en uitvoering.
    Dat doen wij bijvoorbeeld door u vandaag te inspireren met deze blog.

    Archief

    May 2020
    July 2018
    June 2017
    January 2017
    July 2016
    December 2015
    November 2015
    July 2015
    June 2015
    January 2015

    Tags

    All
    Betekenis Geven
    Dialoog
    Draagvlak
    Drijfveren
    Luisteren
    Organisatiecultuur
    Participatie
    Projectcommunicatie
    Transparant
    Vertrouwen

    RSS Feed

© 2016 | Novia communicatie
Leonie Boeyen
t 06 52 373 956
leonie@noviacommunicatie.nl
Dagmar Matthijssen 
t 06 51 689 590
dagmar@noviacommunicatie.nl

Ontwerp website: GOM Design